Roditeljska kuća “ZVONČICA”

Prva u Srbiji Roditeljska kuća daleko od doma za smeštaj dece koja se leče od malignih i drugih retkih bolesti i njihovih roditelja, izgrađena je 2009. godine pri Institutu za majku i dete, po evropskom modelu koji je u Srbiju i ceo region donelo i implementiralo Udruženje „Zvončica”. Na inicijativu dr Dragane Vujić, načelnice Odeljenja za transplantaciju kostne srži, početkom 2008. godine gospođa Svetlana Vukajlović je inicirala i organizovala prikupljanje donacija, organizovala i sprovela u delo kompletnu izgradnju i opremanje uz pomoć brojnih donatora, pojedinaca i kompanija. Investitor je bilo Udruženje „Zvončica”, a objekat je izgrađen i opremljen u rekordnom roku zahvaljujući velikom odazivu donatora i posvećenosti svih učesnika projekta. Izgradnja Kuće je počela krajem maja 2009. godine i završena oktobra iste godine, a opremanje je završeno krajem januara 2010. godine. Roditeljska kuća svečano je otvorena 4. februara 2010.godine, a prvi stanari su se uselili početkom marta 2010. godine.

Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije “Dr Vukan Čupić” u Beogradu je najveći pedijatrijski medicinski centar i nacionalni pedijatrijski centar za transplantaciju kostne srži, gde se leče deca iz cele Srbije i iz susednih zemalja. Izgradnjom Roditeljske kuće “Zvončica” omogućen je smeštaj velikom broju dece obolele od malignih i drugih retkih bolesti, koja žive daleko od Beograda, a leče se na Institutu za majku i dete.

Objektom upravlja Udruženje „Zvončica” u saradnji sa bolnicom. Uz pomoć brojnih donatora brinemo o objektu i kompletnoj opremi, finansiramo servisiranje, održavanje, popravku i obnavljanje opreme. Porodicama pomažemo prikupljanjem donacija prehrambenih proizvoda, sredstava za održavanje lične i kućne higijene, deci nabavljamo novu sezonsku odeću i obuću, igračke, školski pribor. Organizujemo brojne radionice i programe za decu, adolescente i njihove porodice.

Kuća „Zvončica” je površine 840 m². U odvojenom delu objekta su četiri apartmana namenjena za potrebe bolnice (za lekare na specijalizaciji, gostujuće lekare iz inostranstva, itd.), a u drugom delu je 8 apartmana za onkološke pacijente i njihove porodice. Deo Kuće za decu i porodice sadrži zajednički dnevni boravak, trpezariju i kuhinju, vešernicu, učionicu i „Tihu sobu” za razgovor sa psihologom, lekarima ili za posete prijatelja i rodbine. Kuća „Zvončica” je povezana hodnikom sa bolnicom, na odeljenje se stiže za par minuta, a dostupna je i lokalna telefonska veza za komunikaciju sa medicinskim osobljem na odeljenjima. Deca i njihovi roditelji se osećaju bezbedno zbog blizine bolnice, ali i opušteno jer se u Kući ne sprovodi terapija, nema belih mantila i lekarskih vizita, osim kada organizujemo zajedničko druženje i zabavu. Kriterijumi za prijem u Roditeljsku kuću, kućni red i svu ostalu relevantnu dokumentaciju, možete pogledati u nastavku:

  • - Uputstvo za prijem
  • - Rešenje za boravak
  • - Interni uput
  • - Prijava roditelja/staratelja
  • - Kućni red

Šta je Roditeljska kuća

„Roditeljska kuća" je objekat za smeštaj dece tokom bolničkog lečenja u pratnji porodica. Prve roditeljske kuće, za decu obolelu od raka, nastale su na inicijativu roditeljskih udruženja početkom 70-ih godina u Japanu i Americi, u Evropi desetak godina kasnije, a u našem regionu projekat je prvi put implementiran 2008/09. godine izgradnjom prve u Srbiji Roditeljske kuće „Zvončica" pri Institutu za majku i dete u Beogradu. Roditeljske kuće su uglavnom sastavni deo bolnice ili se nalaze u neposrednoj blizini. Postoji nekoliko različitih modela, ali je za sve modele zajednički opšti cilj: obezbediti smeštaj porodici dok se dete leči. Savremeni standardi pedijatrijske onkologije imaju cilj da deca tokom lečenja što manje borave u bolnici i da terapiju primaju ambulantno ili kod kuće jer lečenje ne zahteva stalni boravak u bolnici. U svetu se insistira da dečji način života bude što sličniji periodu pre bolesti, da pohađaju školu, da se igraju i druže sa vršnjacima.

RODITELJSKA KUĆA „ZVONČICA” SVEDOČENJE RODITELJA I DECE ( VIDEO )